Deser z chia i mango

Może przekąska do pracy? A może przedtreningowy posiłek? Zmiksowane mango to rewelacyjne źródło węglowodanów dobrze przyswajalnych (15g na 100g owoca), ale o średnim indeksie glikemicznym. Mleko roślinne zaś jest źródłem tłuszczy, co obniży nam indeks glikemiczny produktu. Taki deser świetnie zaspokaja głód, oraz jest dobrym źródłem węglowodanów przed treningiem ( mleko kokosowe wydłuża przyswajalność węglowodanów, ale i nie powoduje wysokich skoków insuliny).

Jeśli nie mamy nietolerancji pokarmowej na mleko krowie, możemy wymienić mleko roślinne na krowie.

deser-chia

Składniki:
1 szklanka mleka roślinnego (może być sojowe)
4 daktyle bez pestek
3 łyżki nasion chia
1 mango
Płatki migdałów i kilka truskawek do dekoracji
Przygotowanie:
Mleko i daktyle umieść w pojemniku blendera i dokładnie zblenduj. Dosyp do tego nasiona chia i poczekaj, aż nasiona zagęszczą płyn (ok. 2 godziny).
Obierz mango i zmiksuj. Przełóż masę z chia i mleka do pucharków, ułóż na tym warstwę ze zmiksowanego mango. Podaj udekorowane truskawkami i płatkami migdałów.

 

Wartości odżywcze nasion chia (w 100 g)

Wartość energetyczna – 486 kcal
Białko ogółem – 16.54 g
Tłuszcz – 30.74 g
Węglowodany – 42.12 g
Błonnik – 34.4 g
Wartości odżywcze mango (w 100 g)

Wartość energetyczna – 60 kcal
Białko ogółem – 0,82 g
Tłuszcz – 0,38 g
Węglowodany – 14,98 g (w tym cukry proste 13,66)
Błonnik – 1,6 g

Wartości odżywcze mleka kokosowego (w 100 g)

Wartość energetyczna – 230 kcal
Białko ogółem – 2,82 g
Tłuszcz – 23 g
Węglowodany – 5

Błonnik – 2,2 g



Możliwość komentowania jest wyłączona.