Kaszotto

 

Kaszotto  to super obiad, zwłaszcza w dniu treningowym. Taki obiad na 1,5-1h przed treningiem jest bardzo dobry źródłem węglowodanów.

kaszotto_chakalaka_01

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego
  • 1/4 szklanki surowej kaszy pęczak
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka przyprawy curry w proszku
  • 5 cm kawałek imbiru
  • 1/2 papryczki chili
  • 250 ml bulionu lub rosołu lub wody
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • W garnku z grubym dnem na oliwie lub oleju kokosowym zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i pokrojony na plasterki czosnek.
  • Dodać surową kaszę pęczak, tymianek i curry w proszku. Mieszając chwilę razem podsmażać, w międzyczasie dodać połowę obranego i startego imbiru oraz posiekaną papryczkę bez pestek. Doprawić solą i pieprzem.
  • Goować przez 1 minutę. Wlać gorący bulion/wodygotować pod przykryciem. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 20 minut.
  • Dodać obraną i starta marchewkę, wymieszać, przykryć i gotować przez 2 – 3 minuty. Dodać pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę oraz resztę imbiru i mieszając gotować już bez przykrycia przez kolejne 2 – 3 minuty, często mieszając.
  • Dodać rozdrobnione pomidory z puszki i odcedzoną kukurydzę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i gotować przez ok. 5 minut, co chwilę mieszając.


Możliwość komentowania jest wyłączona.