Co dziś na obiad? Odwieczne pytanie każdego domu. Ile można ciągle wymyślać i się zastanawiać co jeść….ehhh.
Dlatego też ruszamy z kolejnym cyklem przykładowych przepisów. Dostajecie ode mnie gotowe menu, koniec z myśleniem co jutro zjem. Wystarczy, przygotować potrawy zgodnie z przepisami i voila.
Jedna uwaga!! nie podaję ilości składników odżywczych, każdy z Was ma inne zapotrzebowanie, które macie wyliczone.
Jadłospis 12 grudzień
Śniadanie:
JAJECZNICA Z FASOLĄ CZERWONĄ
- Jaja kurze –
- Cebula
- Fasola czerwona, konserwowa
- Masło
- Pomidory krojone bez skórki w soku pomidorowym Pudliszki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kroimy i smażymy cebule. W między czasie mieszamy przecier pomidorowy z fasolą i przyprawami. Po zeszkleniu się cebuli dodajemy sos. Następnie wbijamy jajka, przykrywamy patelnie i zmniejszamy ogień. Po 3 min danie jest gotowe wystarczy posypać tylko szczypiorkiem dla smaku
II śniadanie:
Zupa z czerwonej soczewicy z wiórkami kokosowymi
Składniki:
- Soczewica czerwona, nasiona suche
- Wiórki kokosowe
- Oliwa z oliwek
- Pomidor
- Przyprawy – kolendra, nasiona
- Przyprawy – kurkuma, mielona
- Sok pomidorowy
- Sól Himalajska
- Woda
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Soczewicę dokładnie wypłukać w zimnej wodzie i wrzucić do wrzątku. Gotować kilka minut bez przykrycia i zbierając pianę. Następnie przykryć i gotowac 10-12 min. Soczewica powinna być miękka ale nie może się rozpadać.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić. W rondelku rozgrzać oliwę, wrzucić nasiona gorczycy (opcjonalnie), a po chwili dodać przyprawy (kumin, kolendra, kurkuma) i wiórki kokosowe. Zamieszać i wrzucić pomidory, smażyć kilka minut, a potem dusić pod przykryciem 10 min. Do soczewicy dołożyć pomidory z przyprawami i wlać sok pomidorowy. Doprawić solą, dusić chwilę razem.
SUGESTIA: wiórki nadają delikatną nutę kokosową, ale nie dominują, można dodać mleko kokosowe w celu podbicia smaku.
Obiad:
Grillowany indyk z warzywami i surówką.
KOLACJA
Sałatka makaronowa z tuńczykiem i porem
Składniki:
- Ciecierzyca
- Makaron razowy świderki Symbio
- Ogórek kiszony
- Oliwa z oliwek
- Papryka czerwona
- Por
- Sól biała
- Tuńczyk kawałki w sosie własnym
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Makaron ugotować al dente, ostudzić. Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę. Dodać do makaronu. Z fasoli, ciecierzycy i tuńczyka odlać wodę. Fasolę i ciecierzycę przepłukać. Dodać wszystko do makaronu. Pora umyć i pokroić w półksiężyce. Ogórki umyć i pokroić w kostkę. Dodać do reszty. Doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą/słodką. Dodać oliwę i wymieszać.
Najnowsze komentarze