Zaznacz stronę

Co dziś na obiad? Odwieczne pytanie każdego domu. Ile można ciągle wymyślać i się zastanawiać co jeść….ehhh.

Dlatego też ruszamy z kolejnym cyklem przykładowych przepisów.  Dostajecie ode mnie gotowe menu, koniec z myśleniem co jutro zjem. Wystarczy, przygotować potrawy zgodnie z przepisami i voila.

Jedna uwaga!! nie podaję ilości składników odżywczych, każdy z Was ma inne zapotrzebowanie, które macie wyliczone.

 

Jadłospis 12 grudzień

Śniadanie:

JAJECZNICA Z FASOLĄ CZERWONĄ

  • Jaja kurze –
  •  Cebula
  •  Fasola czerwona, konserwowa
  •  Masło
  •  Pomidory krojone bez skórki w soku pomidorowym Pudliszki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Kroimy i smażymy cebule. W między czasie mieszamy przecier pomidorowy z fasolą i przyprawami. Po zeszkleniu się cebuli dodajemy sos. Następnie wbijamy jajka, przykrywamy patelnie i zmniejszamy ogień. Po 3 min danie jest gotowe wystarczy posypać tylko szczypiorkiem dla smaku

II śniadanie:

Zupa z czerwonej soczewicy z wiórkami kokosowymi

Składniki:
  •  Soczewica czerwona, nasiona suche
  •  Wiórki kokosowe
  •  Oliwa z oliwek
  •  Pomidor
  •  Przyprawy – kolendra, nasiona
  •  Przyprawy – kurkuma, mielona
  • Sok pomidorowy
  • Sól Himalajska
  •  Woda

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Soczewicę dokładnie wypłukać w zimnej wodzie i wrzucić do wrzątku. Gotować kilka minut bez przykrycia i zbierając pianę. Następnie przykryć i gotowac 10-12 min. Soczewica powinna być miękka ale nie może się rozpadać.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić. W rondelku rozgrzać oliwę, wrzucić nasiona gorczycy (opcjonalnie), a po chwili dodać przyprawy (kumin, kolendra, kurkuma) i wiórki kokosowe. Zamieszać i wrzucić pomidory, smażyć kilka minut, a potem dusić pod przykryciem 10 min. Do soczewicy dołożyć pomidory z przyprawami i wlać sok pomidorowy. Doprawić solą, dusić chwilę razem.

SUGESTIA: wiórki nadają delikatną nutę kokosową, ale nie dominują, można dodać mleko kokosowe w celu podbicia smaku.

Obiad:

Grillowany indyk z warzywami i surówką.

 

KOLACJA

Sałatka makaronowa z tuńczykiem i porem

Składniki:
  • Ciecierzyca
  • Makaron razowy świderki Symbio
  • Ogórek kiszony
  • Oliwa z oliwek
  • Papryka czerwona
  • Por
  • Sól biała
  • Tuńczyk kawałki w sosie własnym

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Makaron ugotować al dente, ostudzić. Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę. Dodać do makaronu. Z fasoli, ciecierzycy i tuńczyka odlać wodę. Fasolę i ciecierzycę przepłukać. Dodać wszystko do makaronu. Pora umyć i pokroić w półksiężyce. Ogórki umyć i pokroić w kostkę. Dodać do reszty. Doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą/słodką. Dodać oliwę i wymieszać.