CZYLI PRZYPRAWY ROZGRZEWAJĄCE CYNAMON, KARDAMON, IMBIR, KURKUMA
Okres zimowy to okres infekcji i wychładzania organizmu, zwłaszcza podczas treningów outdoor, których kolarze sobie nie szczędzą bez względu na pogodę.
I tu warto sięgnąć po mądrości medycyny wschodu, która głosi, że w okresie zimowym należy organizm dogrzewać od wewnątrz. Przyjrzyjmy się w takim razie „dogrzewaczom”, które możemy stosować w życiu.
CYNAMON
Przyprawa korzenna otrzymywana z kory drzewa cynamonowego.
Właściwości:
– niestrawności, wzdęcia, biegunki
– zmniejsza przekrwienie błony śluzowej nosa
– zwiększa potencjał oksydacyjny i chroni przed wolnymi rodnikami podczas wysiłku fizycznego (badanie na szczurach)
– działa przeciwcukrzycowo, przeciwzapalnie, antynowotworowo, przeciwbakteryjnie
– ma także zdrowotny wpływ u ludzi chorych na Alzheimera, z zapaleniem stawów czy miażdżycą
Zastosowanie:
– do owsianki
– do mufinek
– do porannej kawy
– super kompnuje się także z mięsem mielonym 😉
IMBIR
Znany dodatek do sushi ale nieodzwony w kuchni indyjskiej. Imbor to także korzenna przyprawa, mega rozgrzewająca.
Właściwości:
– przeciwzapalne (zalecany przy zapaleniu stawów i oskrzeli)
– korzystny wpływ na przewód pokarmowy ( efekt źółciopędny, pobudza motorykę przewodu pokarmowego)
– łagodzi nudności (super środek przeciwwymiotny)
– przeciwbólowy, przeciwmigrenowy, przeciwwirusowy, przeciwbakteryjny, przeciwgrzybiczny
– zalecany także w leczeniu miażdżycy
– antyoksydant
Zastosowanie:
– plasterki jako dodatek do herbaty, nie dość że będzie działać kojąco na żołądek to jeszcze nada herbacie słodkawego smaku (dla tych co nie są w stanie wypić herbaty bez cukru)
– izotonik z imbirem (przy niskich temperaturach na zewnątrz, izotonik sam w sobie dodatkowo schładza organizm, ale po dodanie startego imbiru otrzymamy zimny napój ale rozgrzewający)
– dodatek do zup, curry, mięs etc.
KARDAMON
Król przypraw.
Właściwości:
– ochronnie na przewód pokarmowy
– zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych
– obniża ciśnienie tętnicze krwi
– leczenie przeziębień, kaszlu, przy zapaleniu oskrzeli
Zastosowanie:
– dodatek do dań z ryżu ciast
– do kawy
KURKUMA
Właściwości:
– zalecana w walce z nowotworami ( 500 – 1000 mg kurkuminy dziennie)
– przy zapaleniu jelit, trzustki
– obniża cholesterol
– w leczeniu miażdżycy, łuszczycy.
Przepisy
WITALNY NAPÓJ IMBIROWY
Woda- 200g
Miód pszczeli 1 łyżecza
5 g imbiru
2 łyżki soku z cytryny
Do letniej wody dodać imbir, miód oraz sok z cytryny.
ROZGRZEWAJĄCY ELIKSIR Z KARDAMONEM
Napój rośliny (migdałowy ryżowy etc) 1 szklanka
Gorzka czekolada 4 kostki
Kardamon – szczypta
Napój roślinny podgrzać w garnku dodać kardamon oraz połamaną gorzką czekoladę.
Najnowsze komentarze