Zaznacz stronę

CZYLI PRZYPRAWY ROZGRZEWAJĄCE CYNAMON, KARDAMON, IMBIR, KURKUMA

Okres zimowy to okres infekcji i wychładzania organizmu, zwłaszcza podczas treningów outdoor, których kolarze sobie nie szczędzą bez względu na pogodę.

I tu warto sięgnąć po mądrości medycyny wschodu, która głosi, że w okresie zimowym należy organizm dogrzewać od wewnątrz. Przyjrzyjmy się w takim razie „dogrzewaczom”, które możemy stosować w życiu.

CYNAMON

Przyprawa korzenna otrzymywana z kory drzewa cynamonowego.

Właściwości:

– niestrawności, wzdęcia, biegunki

– zmniejsza przekrwienie błony śluzowej nosa

– zwiększa potencjał oksydacyjny i chroni przed wolnymi rodnikami podczas wysiłku fizycznego (badanie na szczurach)

– działa przeciwcukrzycowo, przeciwzapalnie, antynowotworowo, przeciwbakteryjnie

– ma także zdrowotny wpływ u ludzi chorych na Alzheimera, z zapaleniem stawów czy miażdżycą

Zastosowanie:

– do owsianki

– do mufinek

– do porannej kawy

– super kompnuje się także z mięsem mielonym 😉

IMBIR

Znany dodatek do sushi ale nieodzwony w kuchni indyjskiej. Imbor to także korzenna przyprawa, mega rozgrzewająca.

Właściwości:

– przeciwzapalne (zalecany przy zapaleniu stawów i oskrzeli)

– korzystny wpływ na przewód pokarmowy ( efekt źółciopędny, pobudza motorykę przewodu pokarmowego)

– łagodzi nudności (super środek przeciwwymiotny)

– przeciwbólowy, przeciwmigrenowy, przeciwwirusowy, przeciwbakteryjny, przeciwgrzybiczny

– zalecany także w leczeniu miażdżycy

– antyoksydant

Zastosowanie:

– plasterki jako dodatek do herbaty, nie dość że będzie działać kojąco na żołądek to jeszcze nada herbacie słodkawego smaku (dla tych co nie są w stanie wypić herbaty bez cukru)

– izotonik z imbirem (przy niskich temperaturach na zewnątrz, izotonik sam w sobie dodatkowo schładza organizm, ale po dodanie startego imbiru otrzymamy zimny napój ale rozgrzewający)

– dodatek do zup, curry, mięs etc.

KARDAMON

Król przypraw.

Właściwości:

– ochronnie na przewód pokarmowy

– zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych

– obniża ciśnienie tętnicze krwi

– leczenie przeziębień, kaszlu, przy zapaleniu oskrzeli

Zastosowanie:

– dodatek do dań z ryżu ciast

– do kawy

KURKUMA

Właściwości:

– zalecana w walce z nowotworami ( 500 – 1000 mg kurkuminy dziennie)

– przy zapaleniu jelit, trzustki

– obniża cholesterol

– w leczeniu miażdżycy, łuszczycy.

Przepisy

WITALNY NAPÓJ IMBIROWY

Woda- 200g

Miód pszczeli 1 łyżecza

5 g imbiru

2 łyżki soku z cytryny

Do letniej wody dodać imbir, miód oraz sok z cytryny.

ROZGRZEWAJĄCY ELIKSIR Z KARDAMONEM

Napój rośliny (migdałowy ryżowy etc) 1 szklanka

Gorzka czekolada 4 kostki

Kardamon – szczypta

Napój roślinny podgrzać w garnku dodać kardamon oraz połamaną gorzką czekoladę.